Bantu tingkat kualiti pendidikan awal kanak-kanak

Maznah Mazlan (duduk di kerusi tengah) bergambar bersama peserta

Maznah Mazlan (duduk di kerusi tengah) bergambar bersama peserta seminar selepas perasmian penutup seminar Pemantapan Kemahiran Pendidikan Awal Kanak-Kanak di Dewan Utama Universiti Terbuka Malaysia (OUM) Kuantan, Pahang di Kuantan, baru-baru ini.

KUANTAN 23 0gos – Seramai 150 peserta mengikuti seminar Pemantapan Kemahiran Pendidikan Awal Kanak-Kanak anjuran Universiti Terbuka Malaysia (OUM) Pahang dengan kerjasama Felda negeri dan Pertubuhan Majlis Kebangsaan Pertubuhan-Pertubuhan Wanita (NCWO) di universiti itu, di sini semalam.

Pengerusi NCWO Pantai Timur, Datuk Seri Maznah Mazlan berkata, seminar tersebut bertujuan memantapkan lagi kualiti pendidikan awal kanak-kanak untuk diguna pakai oleh pendidik dan penjaga mereka.

”Pendedahan ini merupakan paksi kepada pembangunan manusia daripada peringkat akar umbi kerana kita memerlukan tenaga kerja berkualiti tinggi dalam bidang ini,” katanya selepas menutup program berkenaan.

Yang hadir sama Pengarah OUM Pahang, Dr. Zuraimay Zainuddin.

Menurut Maznah, seminar sehari itu dibahagikan kepada dua slot iaitu bersama guru pengge­rak literasi Felda wilayah Jengka dan Persatuan Ibu Bapa Anak Istimewa Pahang (Pianis).

Beliau berkata, majoriti yang terlibat dalam bidang ber­kenaan adalah golongan wanita yang mana ada antara mereka berpelajaran tinggi tetapi tidak berpeluang mengembangkanya ekoran kekangan tertentu.

”Penyertaan dalam seminar ini secara tidak langsung dapat mengembangkan lagi ilmu pengetahuan mereka seterusnya menyumbang kepada komuniti dengan ilmu yang ada,” ujar beliau.

– Sumber : Utusan online

Advertisements
%d bloggers like this: