Sistem interaksi sekolah tangani kes ponteng

WARGA SMK Seri Kembangan bergambar kenangan bersama Chong Sin Woon selepas majlis pelancaran Sistem Interaksi Sekolah itu di Seri Kembangan, Selangor, baru-baru ini.

 

Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Seri Kembangan mengambil inisiatif memperkenalkan Sistem Interaksi Sekolah (SIS) di sekolah itu dalam usaha menangani kes pelajar ponteng sekolah.

Pengetua SMK Seri Kembangan, Tay Keng Lee berkata, sistem tersebut akan mula digunakan bermula Oktober ini melibatkan 3,350 pelajar di sekolah itu dengan tujuan meningkatkan peratus kehadiran pelajar ke sekolah sekali gus mencapai sasaran 95 peratus kehadiran pelajar ke sekolah pada setiap tahun,

“Ibu bapa hanya perlu membayar RM2.50 untuk anak pertama dan RM1.25 untuk anak kedua bagi memantau kehadiran mereka ke sekolah.

“Sekiranya mereka tidak hadir, khidmat pesanan ringkas (SMS) akan dihantar untuk memaklumkan perkara ini,” katanya selepas pelancaran program itu yang di­sempurnakan oleh Timbalan Menteri Pendidikan, Chong Sin Woon di dewan sekolah tersebut baru-baru ini.

Sistem ini juga membolehkan ibu bapa boleh mengakses kad laporan elektronik anak mereka pada bila-bila masa selain memantau kerja sekolah mereka,

Pada masa sama, sistem baharu ini juga merekodkan salah laku disiplin bagi membentuk sahsiah terpuji dalam kalangan pelajar selain pelaksanaannya dapat mewujudkan hubungan erat antara sekolah dan ibu bapa.

Sementara itu, menurut Sin Woon, Kementerian Pendidikan menyambut baik inisiatif SMK Seri Kembangan dan EMM Education Technology Sdn Bhd membangunkan sistem yang digunakan di peringkat dalaman sekolah untuk memantau kehadiran dan disiplin pelajar.

Beliau berkata SIS, sistem pertama digunakan di sekolah menengah di Malaysia, merupakan satu platform membolehkan pengetua, guru, pelajar dan ibu bapa berkomunikasi secara berkesan untuk mengurus dan memantau pelajar.

“Penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi ini akan membantu pengurusan sekolah, mengurangkan beban guru tanpa menambahkan beban kewangan ibu bapa, jadi tiada halangan sekolah untuk melaksanakan sistem ini,” katanya.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA

Advertisements
%d bloggers like this: