Saranan Mahdzir tepat pada masa – Perkasa

Sirajuddin Salleh

KUALA LUMPUR 26 Sept. – Saranan Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid bahawa pemimpin semua kaum di negara ini perlu berbincang sama ada perlu atau tidak untuk mewujudkan sistem sekolah satu aliran, dilihat amat tepat pada masanya.

Pengerusi Biro Pendidikan Perkasa, Datuk Sirajuddin Salleh berkata, langkah itu dapat membantu menyediakan generasi baharu yang bersatu padu dan jitu dalam menghadapi cabaran semasa di peringkat negara, serantau dan global.

Katanya, dalam keadaan semasa yang menyaksikan sebilangan besar kanak-kanak kaum Cina dan India belajar di sekolah bahasa ibunda masing-masing, adalah sukar untuk mereka mempunyai kawan akrab Melayu yang majoritinya daripada sekolah kebangsaan.

“Mana ada negara lain yang mengamalkan sistem sekolah pelbagai aliran seperti di Malaysia, malah semua negara ASEAN juga mengamalkan sistem sekolah satu aliran.

“Di Singapura mereka mengamalkan sistem sekolah aliran bahasa Inggeris untuk perpa­duan walaupun majoriti rakyatnya merupakan orang Cina,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Semalam, Mahdzir berkata, isu sistem sekolah satu aliran itu dan kepentingannya terhadap perpaduan nasional perlu difikirkan secara bersama oleh semua kaum negara ini.

Mengulas lanjut, Sirajuddin berkata, perpaduan rakyat dan kestabilan nasional merupakan prasyarat yang penting bagi membo­lehkan Malaysia terus membangun supaya kekayaan negara dapat dijana serta dikongsi secara adil dan saksama.

Katanya, semua pihak juga pernah melihat bagaimana negara maju dan kaya dengan sumber asli, runtuh berkecai kerana pergaduhan dalam kalangan rakyatnya sendiri malah perpecahan itu juga membuka pintu bagi kuasa luar untuk menjajah negara berkenaan.

“Jadi, di atas kesedaran ini dan sebelum terlambat, kita mesti membuat sesuatu yang kukuh, berani dan berkesan untuk memupuk semangat perpaduan rakyat bermula daripada bangku sekolah lagi.

“Bukankah melentur buluh itu mesti dari rebungnya? Ayuh, ketepikan ‘ego politik’ dan gantikan de­ngan keazaman politik demi memastikan keamanan dan kestabilan negara terus kekal,” katanya.

Sementara itu, beli­au berkata pada masa ini perpaduan dalam kalangan rakyat pelbagai kaum di negara ini amatlah rapuh seperti ‘te­lur di hujung tanduk’ sehingga berlakunya peristiwa Low Yat, perarakan baju kuning dan baju merah.

“Terlalu banyak persatuan dan aktiviti yang diadakan berlandaskan perkauman. Oleh itu, Perkasa mahu semua pemimpin dan pihak berkaitan segera menghalusi saranan itu bagi pelaksanaan sistem sekolah aliran Melayu secepat mungkin.

“Kami tidak menentang pe­me­r­kasaan bahasa Inggeris dan bahasa ibunda kaum lain. Jika, kita benar-benar mencintai perpaduan, kemakmuran yang adil dan saksama serta mahu ia terus berkekalan, inilah masanya untuk kita bertindak,” katanya.

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA

Advertisements
%d bloggers like this: