37 pelajar SMK Seri Bintang Utara dapat semua A dalam SPM 2014

Pelajar SMK Seri Bintang Utara meraikan kejayaan memperoleh keputusan cemerlang dalam SPM 2014 di sekolah itu di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Sebanyak 37 pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Seri Bintang Utara memperoleh keputusan semua A dalam peperiksaan Sijil Pe­lajaran Malaysia (SPM) 2014 yang diumumkan baru-baru ini.

Pengetua sekolah itu, Shamshiah Ahmad berkata, dua calon memperoleh gred 10 A+ iaitu Cemerlang Tertinggi bagi semua mata pelajaran yang diduduki.

“Mereka ialah Yap Zun Wai dan Yee Pui yang dipilih menjadi pelajar terbaik SPM 2014 sekolah ini,’’ katanya.

Beliau berkata demikian selepas majlis penyampaian sijil dan slip ke­pu­tusan peperiksaan SPM 2014 yang turut dihadiri Yang Dipertua Per­sa­tuan Ibu Bapa dan Guru sekolah, Fauziah Jamaluddin dan Penolong

Kanan Tadbir dan Kurikulum, Zuraimah Amran di sekolah itu de­kat Cheras, Kuala Lumpur,Gred purata sekolah (GPS) turut meningkat daripada 2.84 pada tahun 2013 kepada 2.92 pada tahun lalu.

Kata Shamshiah, diharap pencapaian sekolah akan terus meningkat untuk SPM tahun ini di samping menambah bilangan pelajar memperoleh A dalam semua mata pelajaran diambil.

“Untuk itu, pelbagai langkah dan bengkel teknik menjawab akan di­ja­lankan kepada calon SPM tahun ini bagi mendidik mereka cara menjawab soalan dengan betul.

“Sekolah ini sentiasa menge­kal­kan tahap kecemerlangan melalui pel­bagai program kecemerlangan akademik yang digerakkan dan kita yakin melalui kerjasama dan komitmen guru serta ibu bapa, usaha ini dapat dicapai,” katanya.

Pada masa yang sama, katanya, komitmen pelajar juga diharapkan ba­gi sama-sama mencapai kecemerlangan dalam SPM tahun ini.

SUMBER : UTUSAN MALAYSIA

Advertisements
%d bloggers like this: